28 Ocak 2009 Çarşamba

Krizde "ertesi gün" stratejisi

İş dünyasında herkesin gittiği yol, doğru yol değildir.


En azından artık kârlı bir yol değildir.


Fark yaratmak, kulvar değiştirmek, sıradışı olmak... gibi kavramlar yarışa girmeden kazanmayı ifade eder. Yarış başladığında her şey için çok geçtir.


O halde kriz döneminde ne yapılmalı, nasıl yapılmalı?


Verimlilik, pazarlama, inovasyon vb. stratejileri üç aşağı beş yukarı herkes biliyor, herkes bunlar hakkında sürekli kafa patlatıyor.


Herkes kriz dönemini nasıl atlatacağını düşünürken, bazıları da kriz sonrası için plan yapıyorlar. İşte bunlar farklı yoldan gidenlerdir.


Biraz daha cesaret etsek, kriz sonrası için planları çoktan hazır olanların, bu krizi özellikle çıkaran unsurlar olduklarını da iddia edebiliriz.


Kısacası kriz sonrasını bir an önce düşünmekte fayda var: yükselen trendler, yarıda kalmış oluşumlar, yeni senaryolar, bakir pazarlar... Bunların hepsi daha az rakiple, daha güçlü bir taleple kaldıkları yerden devam edecekler.


Kriz sonrasını iyi değerlendirmek için 2006'dan bu yana periyodik olarak yayınladığımız "İş dünyasını neler bekliyor?" adlı dosyamızın son sayısına http://www.danismend.com/ dan ulaşabilirsiniz.





12 Ocak 2009 Pazartesi

Kriz döneminde dezenformasyon ve yeni bakış açısı geliştirmek

Geniş kapsamlı küresel bir kriz başladığında işletmelerin yaptıkları ilk işin, yaşanılan krizin türünü, derinliğini, menzilini ve etki süresini doğru tesbit etmeye çalışmak olduğunu görüyoruz.

Bu bir yerde doğru (ve gecikmiş) bir tutum olmakla beraber bu dönemde kullanılan bilgi kaynaklarının yetersizliği nedeniyle oluşan bilgi kirliliği, spekülasyonlar vb. yüzünden çoğunlukla verimsiz sonuçlar vermektedir.

Çünkü kriz dönemi, dezenformasyonun yoğunlaştığı bir dönemdir.

Dolayısı ile piyasa izleme mekanizmanızı, kendi ürün ve sektör kapsamınızdan çıkarıp daha geniş bir kapsama yaymanızda fayda var.

Farklı sektörleri ve farklı sorunları, çeşitli kaynakları kullanarak ve sürekli olarak incelemelisiniz.

İşletmenizin bayi ilişkileri yönetimi (PRM), müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) kapsamında duyargalarını oluşturarak – geliştirerek, mevcut satış sistemlerinizi izleme ve erken uyarı sistemlerine dönüştürmelisiniz.

Demografide belli belirsiz değişiklikler, müşteri alışkanlıkları ve tercihlerindeki yeniden yapılanmaların ciddi habercileri olabilir.

Benzer bir deneyim, işletmelerin "satış odaklı" bakış açısından "pazarlama odaklı" bakış açısına geçişleri sırasında da yaşanıyor. Küresel (yapısal) krizlerin yönetimi, yeni bir bakış açısı geliştirmekle yakından ilişkili gibi görünüyor.

6 Ocak 2009 Salı

Kriz yönetimi için beyin fırtınası

Yakın geçmişte yaşadığımız pirinç krizi ile bugün yaşadığımız kriz arasında nasıl bir benzerlik vardır?

İngiltere’de metroya yapılan terorist saldırısından öğrenmemiz gereken kriz yönetimi bilgisi nedir?

Internet olanakları, bugün yaşadığımız krizi nasıl etkiliyor?

Yaşadığımız kuş gribi krizinin, enerji sektöründeki yatırımları etkileme ihtimali nedir?

Wall-Mart, krizi olumsuz yönde nasıl etkiledi ?

Perakende sektöründe kriz uğramayan müşteri kimdir?

Krizde stok tutmayayım derken nasıl batarsınız?

2001 krizinden bu yana müşterinin marka algısı nasıl değişti?

Bu krizden doğacak yeni iş adamlarının isimleri nelerdir?

Farklı krizlerin ürettiği "moral endeskleri" nelerdir?