3 Ağustos 2010 Salı

Girişimcilik üzerine

Girişimcilik eğitimleri son aylarda hiç olmadığı kadar revaçta. KOSGEB, ISKUR, vakıflar, üniversiteler bol sayıda girişimcilik eğitimi – sertifika programları açıyorlar.

Sanırım bir zamanlar kalite belgelendirme pazarında olduğu gibi burada da yeni bir pazar oluşma aşamasında. Bu yeni pazarın segmentlerini bile şimdiden görmeye başladık. Kadın girişimciler, genç girişimciler, engelli girişimciler…

Eğitim içerikleri de ne yazık birbirlerinden çok farklı değil: fikir bulma ve problem çözme teknikleri, iş planı yapılması, işletme yönetimi, müşteri odaklı satış, dış ticaret teknikleri vb…

Ancak daha gerçekçi bakışlar edinmek isteyenlere Bloomberg’de yayınlanan Dragons Den dizisini dikkatlice izlemelerini tavsiye ederim. Doğru okuyabilene, satır aralarında bir çok kuralı yıkan ilginç bilgiler var.

Örneğin İngiltere’nin milyarder işadamlarından birisi, kendi hayatından örnekler vererek nasıl girişimci olduğunu anlatıyor: “Eğer hapisten yeni çıkmışsanız, kimse size referans olmuyor ve iş vermiyorsa girişimci olabilirsiniz.”

Size hangi girişimcilik eğitiminde bunu anlatabilirler ki?

Hiç yorum yok: