12 Şubat 2008 Salı

Arge ve proje yönetimi kültürü üzerine

Araştırıcılığından kuşku duymadığım, yılların makina imalatçısı olan bir müşterim, tüm yurtdışı fuarlarını izler ve dolaşırken, gerekli tüm kalite belgeleri, patent ve korumaları alırken, Tübitak Arge desteklerini benden duyduğu zaman haberinin olmadığını söylüyordu.

Oysa ki bu desteği kullanmadan ürettiği yeni makinaların (Arge faaliyeti) sayısı ciddi boyutlarda ve buralardan alabileceği paralarla bir sonraki hamleleri için çok daha rahat bir konuma girebilecekti.

Bu durumun Tübitak cephesinde bir tanıtım sorunu mu, yoksa yine toplumsal boyutta bir çalışma kültürü-araştırma kültürü sorunu mu olduğunu düşünüyorsunuz?

Ya da şöyle soralım: hibe destekleri vererek, bir toplumda “Proje Yönetimi” ve “Arge” kültürünü yaratabilir misiniz?

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar,

Ülkemin kanayan yaralarından biri bu işte. Bence bu hibe destek bir yoldur ve olmalıdır da, çünkü bir şekilde bunu duyan patronlar, buna başvurmak isteyecektir. Bu da bir zincirin ilk halkasıdır, bu patron, yönetici bu başvuruyu yapacak birini görevlendirecektir, yapamayınca birini arayacaktır, ve bir şekilde başvuracaktır. Bu başvuru sırasında ar-ge nin ne olduğunu nasıl yapılması gerektiğini proje yönetiminin burada çok önemli olduğunu görecektir. Bu da o kişiyi ciddi ise araştırmaya ve bunları öğrenmeye iter.